Turističke informacije

 places-logo


POSEBNO OBAVEŠTENJE ZA POSETIOCE O PRIVREMENOM ZATVARANJU AVANTURA PARKA

Zbog tehničkog održavanja sprava na poligonima Avantura parka objekat će do daljnjeg biti zatvoren za posetioce. Molimo Vas da pratite obaveštenja na internet i facebook stranici o nastavku rada objekta, ili da se informišete na telefon 062 232209.


 

POSEBNO OBAVEŠTENJE ZA POSETIOCE ARHEOLOŠKOG PARKA POVODOM MERA ZAŠTITE OF COVID-19

Poštovani posetioci,
Obaveštavamo vas da je na osnovu aktuelnih odluka o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, došlo do promena u funkcionisanju Arheološkog parka.
Arheološki park Viminacium biće otvoren za posetioce od 22. marta u ograničenom obimu prema redovnom radnom vremenu. Obilasci će se sprovoditi u skladu sa merama zaštite tokom COVID-19 pandemije. Ugostiteljski objekti na prostoru arheološkog parka ostaju zatvoreni do daljnjeg. Molimo posetioce za razumevanje i poštovanje mera tokom obilaska.
Preporučujemo da se pre dolaska informišete o trenutnoj situaciji pozivom na broj 062/232-209 ili putem elektronske pošte vimkost@gmail.com
Unapred zahvalni na razumevanju.

OBAVEŠTENJE O POSETAMA ARHEOLOŠKOM PARKU TOKOM COVID-19 EPIDEMIJE

Arheološki park Viminacium biće otvoren za sve posetioce od petka, 8.5.2020.godine, nakon ukidanja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije.
Obilazak lokaliteta organizovaćemo u skladu sa letnjim programom rada.
Radno vreme biće od 9h do 17h, na svakih sat vremena počinju ture sa lokalnim vodičem. MORAMO NAGLASITI DA POSLEDNJA GRUPA U OBILAZAK POLAZI U 15 ČASOVA.
Bezbednost naših posetilaca je i dalje od najveće važnosti i iz tog razloga vam molimo da se strogo pridržavate svih mera zaštite propisanih uredbom Vlade Republike Srbije
Obavezno je nošenje maski, rukavica i poštovanje socijalne distance izmedju posetilaca propisane uredbom Vlade Republike Srbije koja iznosi 2m od osobe do osobe.
Poštovanje navedenih mera je obavezno na kompletnom prostoru Arheološkog parka.
Limes i Avantura parkovi ostaju zatvoreni do daljnjeg. O otvaranju ovih delova arheološkog parka obavestićemo posetioce naknadno.

Zbog trenutne epidemiološke situacije i preporuka Vlade Republike Srbije, obaveštavamo naše posetioce o merama i procedurama za obilazak lokaliteta koje obavezno treba poštovati.
– Broj osoba u grupi je ograničen. Ukoliko je za odredjenu satnicu prodat maksimalno predvidjen broj ulaznica, svi ostali posetioci moraće da sačekaju neku od narednih satnica za obilazak lokaliteta u pratnji vodiča u kojoj ima slobodnih mesta. Iz tog razloga ne preporučujemo dolazak na lokalitet za poslednji obilazak u 17h, pre svega zbog ograničenog broja osoba koji može krenuti sa vodičem. Zbog ove propisane mere, posebno vas molimo za strpljenje i razumevanje.
– Obilasci i dalje počinju na svakih sat vremena, ali je broj osoba u grupama ograničen.
(Prvi obilazak sa vodičem je u 9h, a poslednji u 15h, izmedju, grupe polaze na pun sat.) Zadržavanje u taverni i suvenirnici je svedeno na minimum. Nakon kupovine ulaznica, suvenira i pića, potrebno je napustiti zatvorene prostorije i obilazak sačekati u bašti ili lokalitetu gde je predvidjen početak ture sa vodičem, o čemu ćete dobiti konkretne informacije u suvenirnici
– Obavezno je nošenje maski tokom celog obilaska
– Obavezno je držanje fizičke distanece od najmanje 1,5m izmedu osoba
Ove mere su donete isključivo radi povećanja bezbednosti svih posetilaca Viminacijuma. Viminacijum je uvek bio i biće otvoren za posetioce, ali u ovom periodu, na prvom mestu nam je bezbednost kako turista tako i zaposlenih, i iz tog razloga vas molimo za saradnju, strpljenje i razumevanje. Za sve dodatne informacije i objašnjenja možete nas kontaktirati na broj 062/232-209 ili putem meila vimkost@gmail.com . O svim promenama bićete blagovremeno obavešteni na našoj zvaničnoj stranici.

Unapred vam se zahvaljujemo na razumevanju.


 

Archaeological Park Viminacium will be open for visitors from Friday 8th May 2020, after suspension of the State of Emergency on the territory of the Republic of Serbia.
Tours around the site will start according to summertime schedule.
Opening hours are every day from 9-17 hours. Tours start every full hour with our local guide. WE MUST EMPHASISE THAT LAST TOUR STARTS AT 17:00 / 15PM.
Security of our visitors as well as our staff is priority, so we kindly ask you to respect protection measures required by the COVID-19 regulations of the Government of the Republic of Serbia.
Wearing masks, gloves and maintaining social distance of minimum 2 m between persons is obligatory. Please respect these measures in all areas of the Archaeological Park.
Limes and Adventure parks remain closed at this time. On opening of these areas visitors will be informed later.
Thank you for your understanding and respecting these measures.

 

Radno vreme

Arheološki park otvoren je tokom cele godine, svaki dan osim 1. januara.

Januar – Februar 9-16h (Ponedeljak, Utorak, Sreda, Četvrtak, Petak, Subota, Nedelja)
Mart 9-17h (Ponedeljak, Utorak, Sreda, Četvrtak, Petak, Subota, Nedelja)
April 9-18h (Ponedeljak, Utorak, Sreda, Četvrtak, Petak, Subota, Nedelja)
Maj – Septembar 9-19h (Ponedeljak, Utorak, Sreda, Četvrtak, Petak, Subota, Nedelja)
Oktobar 9-18h (Ponedeljak, Utorak, Sreda, Četvrtak, Petak, Subota, Nedelja)
Novembar 9-17h (Ponedeljak, Utorak, Sreda, Četvrtak, Petak, Subota, Nedelja)
Decembar 9-16h (Ponedeljak, Utorak, Sreda, Četvrtak, Petak, Subota, Nedelja)

VAŽNA NAPOMENE:

  • Poslednji obilazak sa vodičem polazi dva sata pre naznačenog kraja radnog vremena.
  • Svi posetioci koji dođu u terminu kad je poslednji obilazak počeo mogu se priključiti grupi i nastaviti sa razgledanjem.
  • Molimo posetioce da poštuju navedene termine jer su oni prilagođeni uslovima dnevnog svetla i vidljivosti na lokalitetu.

Cenovnik

Svi obilasci u okviru lokaliteta su isključivo sa vodičima Arheološkog parka

Individualna ulaznica (odrasli) 600,00 RSD
Grupna ulaznica (više od 30 ljudi) 500,00 RSD
Deca do 10 godina Deca do 10 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju kartu. Ovo pravilo ne važi za decu do 10 godina koja dolaze kao organizovana grupa u vidu djačke ekskurzije.
Deca starija od 10 godina 400,00 RSD
Penzioneri 400,00 RSD
Organizovane grupe, ekskurzije, tur operateri, posebni zahtevi Kontaktirajte turističku službu arheološkog parka

Informacije vezane za obilazak Arheološkog parka

Preporučujemo posetiocima da na lokalitet uđu najkasnije 30 minuta pre vremena označenog za zatvaranje. U slučaju loših vremeskih uslova i jake kiše pojedini delovi lokaliteta mogu biti zatvoreni za posetioce. Za sada je pristup samo amfiteatru i mamutu ograničen u vreme loših vremenskih uslova.

Domus-20140630-002

Prosečno trajanje posete

1,5 – 2 sata

Alternativni prevoz u okviru arheološkog parka

Od ponedeljka, 10. 5. 2021.  posetiocima Arheološkog parka Viminacijum na raspolaganju stoji vozić koji će u odredjenim terminima koristiti kao prevozno sredstvo na relaciji Mauzolej – Terme u pratnji lokalnog vodiča.

Važne napomene:

  1. Stogo poštovanje pravila ponašanja dobijenih od lokalnog vodiča prilikom vožnje do navedenih lokacija , radi bezbednosti svih putnika
  2. Najmanji broj turista koji je potreban da bi vozić krenuo je 10, ukoliko je manji broj turista sopstvenim prevozom pratiće vodiča do navedenih lokacija
  3. Maksimalan broj turista koji mogu krenuti vozićem je 35. Naglašavamo da ukoliko u grupi bude veći broj osoba od navedenog broja, ostali turisti mogu pratiti vodiča i grupu u voziću svojim prevozom ili eventualno čekati naredni termin tj. turu sa vozićem.
  4. U slučaju loših vremenskih uslova (usled padavina, jakog vetra) vozić neće prevoziti turiste
  5. U svim ostalim turama koje imamo za obilazak lokaliteta potrebno je da posetioci imaju prevozno sredstvo kojim bi se prevezli do drugih lokacija na lokalitetu.
  6. Naglašavamo da sve neplanirane izmene u redosledu vožnje biće postavljene blagovremeno na zvaničnoj stranici Arheološkog parka viminacium.org.rs kao i na FB stranici
  7. Vozić nije predvidjen za prevoz ekskurzija

 

U nastavku su termini kada možete koristiti vozić na prostoru Arheološkog parka:

12. 7. 2021. (ponedeljak)ture sa vozićem polaze u 11h, 14h i 17h
13. 7. 2021. (utorak) ture sa vozićem polaze u 10h, 13h i 16h
14. 7. 2021. (sreda) ture sa vozićem polaze u 11h, 15h i 17h
15. 7. 2021. (četvrtak) ture sa vozićem polaze u 10h, 13h i 16h
16. 7. 2021. (petak) ture sa vozićem polaze u 12h i 15h
17. 7. 2021. (subota) ture sa vozićem polaze u 10h, 13h i 16h
18. 7. 2021. (nedelja) ture sa vozićem polaze u 11h, 14h i 17h

Unapred zahvalni na razumevanju i strpljenju.

Kako doći do Viminaciuma

Adresa Arheološki park Viminacium
12208 Stari Kostolac bb
Srbija
Automobil ili autobus Udaljenost od Beograda 95 km. autoputem E-75, 35 km nakon odvajanja za Požarevac
Voz Vozom nije moguće doći do lokaliteta
Autobusima javnog transporta Ne postoji direktna linija do lokaliteta. Moguće je doći autobusom do Požarevca a zatim lokalnim prevozom do termoelektrane Kostolac b koja se nalazi u neposrednoj blizini arheološkog parka. Posetiocima se savetuje da koriste sopstveni prevoz.
Brodom Viminacium ima svoje pristanište na obali Dunava 5 km od lokaliteta. Molimo vas da kontaktirate našu turističku službu ukoliko dolazite brodom za detalje i organizaciju posete.

Kontakt

Telefoni turističke službe +381 62 232209
E-mail vimkost@gmail.com

Find-us-on-Facebooksmall

Dostupni objekti i usluge na prostoru lokaliteta

U taverni su u ponudi topla i hladna pića tokom cele godine.
Sladoled je u ponudi od proleća do kasne jeseni.

Moguće je probati specijalitete iz rimske kuhinje ukoliko se prethodno naruče i uplate (najmanje 5 dana unapred).

Dostupni su muški i ženski toaleti na delu lokaliteta gde se nalazi carski mauzolej. Postoje odvojeni muški i ženski toaleti za hendikepirane. U ove toalete moguće je ući invalidskim kolicima. Na drugim delovima lokaliteta toaleti ne postoje.

Audio vodiči trenutno nisu dostupni.

Štampani vodiči mogu se kupiti u suvenirnici.

Na lokalitetu postoji suvenirnica sa replikama rimskih predmeta, publikacijama i drugim vrstama suvenira. Publikacije su dostupne na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku. Publikacija na italijanskom jeziku je u pripremi.
Obilasci sa vodičem su uključeni u cenu ulaznice.

Obilasci polaze svakih sat vremena na pun sat.

Parking

Parking postoji na svim delovima lokaliteta. Parkiranje je besplatno.
Parkiranje je omogućeno i osobama sa hendikepom.

Parkiranje autobusa je moguće na svim delovima lokaliteta.
Parkiranje autobusa je besplatno.

Rezervacije za grupe

Za grupne posete neophodno je unapred rezervisati termin posete. Za posebne edukativne posete potrebno je izvršiti posebne rezervacije.

Sve rezervacije vrše se na telefone turističke službe  +381 62 232209

Formular za rezervacije Kliknite ovde da preuzmete formular za rezervacije
Molimo Vas da ispunjeni formular dostavite na adresu: vimkost@gmail.com

Dodatne informacije

Obilasci sa vodičem su na srpskom i engleskom jeziku.
Za eventualne obilaske tokom kojih su potrebni drugi jezici molimo Vas da nas kontaktirate najmanje 10 dana unapred.

Klaustrofobičnim osobama se ne savetuje da posećuju sve delove lokaliteta. Upozorenje se pre svega odnosi na grobnice sa freskama do kojih vode uski podzemni hodnici.

Pojedini delovi lokaliteta okruženi su privatnim njivama. Molimo Vas da u njive oko lokaliteta ne ulazite.


* * *