Izložbe održane u inostranstvu


Malta003

Journey to the past Itinerarium Romanum Serbiae – Viminacium

Izložba „Journey to the past – Itinerarium Romanum Serbiae – Viminacium “ predstavlja jedan od najboljih primera promocije kulturnog nasleđa Srbije u svetu. Za organizaciju izložbe zaslužan je Arheološki institut iz Beograda koji uz pomoć mnogobrojnih kolega i saradnika, a pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Poslednjih pet godina širom sveta pronosi znanja do kojih su došli naučnici u Srbiji.
Promovišući ovaj nesumnjivi brend Srbije, na posredan način, predstavljamo i sva mesta u kojima su rođeni rimski imperatori, tako što smo ih povezali u „naučni proizvod“ – atraktivan projekat u okviru kulturnog i arheološkog turizma. Smatrali smo da predstavljanje rimskog nasleđa prevazilazi granice Srbije, a interesovanje koje je izazvao ovaj višegodišnji projekat učvrstilo nas je u tome uverenju. Zvanične institucije Srbije, takođe su prepoznale šansu da se naša zemlja promoviše širom sveta u najboljem svetlu, tako da je Ministarstvo spoljnih poslova preuzelo poslove organizacije i postalo glavni posrednik u pripremi ovih događanja.
Ideja o putujućoj izložbi nastala je 2010. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu, u okviru manifestacije „Passport DC Day“. Ova manifestacija se održava tokom maja meseca kada je otvoreno svih 176 ambasada. Zanimanje koje je tada američka publika pokazala bio je dobar razlog da se izložba razradi, pripremi znatno veći broj eksponata i, što je najvažnije, da se produži njeno trajanje i pruži prilika što većem broju ljudi da je poseti. Rezultat ovakve ideje je izložba sa 18 bronzanih glava imperatora, sa monumentalnom maketom – idealnom rekonstrukcijom grada i legijskog logora Viminacijuma (veličine 8,5 x 4,5 m), kopijama zlatnog nakita i velikim količinama informativnog materijala na srpskom, engleskom, italijanskom i španskom jeziku. Konceptom izložbe koju čine kopije umetničkih dela postignuto je svođenje troškova transporta i osiguranja na minimum što je omogućilo gostovanje izložbe u mnogo više gradova. Interesovanje za gostovanje izložbe u mnogim svetskim gradovima je na kraju postalo toliko da su dogovoreni termini do 2018. godine.
Do sada je održana u više gradova u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi. U Severnoj Americi izložba je gostovala u Vašingtonu, Njujorku, Bostonu, Čikagu, San Francisku i Los Anđelesu. Zbog velikog interesovanja u Vašingtonu, Njujorku i Budimpešti izložba je postavljena čak dva puta. U Evropi izložbu su videli ljubitelji rimskog kulturnog nasleđa u Londonu, Budimpešti, Rimu, Milanu i Valeti. Izuzetno interesovanje za izložbu vlada u Južnoj Americi, pa su je videli stanovnici Urugvaja (Montevideo), Argentine (Buenos Ajres) i Paragvaja (Asunsion), Čilea (Santjago de Čile), Brazila (Brazilija), Perua (Lima), Bolivije (La Paz).
U pripremi su izložbe u sledećim gradovima u svetu. U Južnoj Americi: , Kito (Ekvador) i Meksiko Siti (Meksiko). U Evropi: Trani (Italija), Madrid (Španija), Lisabon (Portugalija), Moskva (Rusija), Prag (Češka), Tel Aviv (Izrael) i Kembridž (Velika Britanija). U Aziji: Peking (Kina), Nju Delhi (Indija).
Izložbu čine 18 glava imperatora rođenih na prostoru Srbije (autorski radovi Sonje Petrović i Vuka Đuričkovića) i maketa rimskoga grada Viminacijuma i legijskog logora na Viminacijumu gde je bila smeštena rimska legija VII Klaudija (legio VII Claudia pia fidelis). Maketa Viminacijema je plod višegodišnjeg rada profesora sa Fakulteta primenjenih umetnosti, našeg vodećeg scenografa, prof Dragomira Petrovića. Urađena nje na osnovu geofizičkih istraživanja artickog grada i legijskog logora. Dimenzija makete su 8,50 x 4,50 metara. Izvanrednu postavku izložbe je uradio prof Zvonko Petković sa Fakulteta primenjenih umetnosti. Glave rimskih imperatora je postavio u providne kapsule od klirita i napravio izvanredni konstrast savremenog i antičkog. Dodatni sadržaj izložbe čine replike zlatnog nakita, replike arheoloških nalaza, mnogobrojni back-drop-ovi i roll-up-ovi, sa kojima je izložba vizuelno dopunjena. Štampani propagandni materijali koji prate izložbu su na srpskom, engleskom, italijanskom i španskom jeziku.

Galerija promotivnih postera viminacijumskih izložbi

Izložbe održane u južnoj Americi

IMG_4972  Poster Asuncion 2015 FINAL  Poster BA 2015 spanski net

Poster Montevideo 2015 spanski  Poster Chile 2016 Corrected sa JN Univerzitet  Poster Lima 2016 Ver3

Poster La Paz 2016 Ver3  Poster Santa Cruz 2017 Print - Web

Izložbe održane u Evropi

Poster Budapest - English  Poster Budapest - Hungarian  Poster Budapest - Italian

Poster Budapest - Italian  Poster Rim 2014  Poster Budimpesta Tekelijanum 2014

Poster London 2014  Poster Malta 2015 web

Izložbe održane u Sjedinjenim Američkim državama

Poster San Francisko 2014 and LA - Copy  Poster San Francisko 2014 and LA2 - Copy

Poster USA cities PRINT  Poster USA Imperatori PRINT