Arheološki park

 

znak1Arheološki park Viminacijum zvanično je otvoren 5. oktobra 2006. godine. Tada su i voda i struja dovedeni do objekata na lokalitetu, obezbeđena je dvadesetčetvoročasovna čuvarska služba (12 čuvara), a uveden je i dvadesetčetvoročasovni video nadzor. Na Viminacijumu je zaposleno 20 mladih ljudi iz okolnih mesta. Arheološki park raspolaže sa tavernom u kojoj se posetioci mogu okrepiti tokom posete lokalitetu, suvenirnicu sa velikim izborom suvenira, knjiga, i edukativnih igara. Toaleti postoje na dva objekta u okviru parka (mauzolej i amfiteatar).
Sedam objekata je pokriveno i otvoreno za posetioce:

  • Severna Glavna kapija legijskog logora (Porta praetoria)
  • Rimske terme
  • Rimski amfiteatar
  • Mauzolej u kojem je najverovatnije sahranjen rimski imperator Hostilijan
  • Mamut park
  • Domvs Scientiarvm Viminacium / Naučno istraživački i turistički centar
  • Zanatski centar sa pećima za proizvodnju keramike i opeke

Turistička promocija Viminacijuma zahtevala je ispunjavanje niza uslova neophodnih za normalno funkcionisanje. Izrađen je projekat turističke signalizacije iz svih putnih pravaca ka Viminacijumu, a na terenu je i postavljena turistička signalizacija iz pravca od Beograda do Viminacijuma. Sa evropskim brodarima postignut je dogovor o satnici posete Viminacijumu. Poseta Viminacijumu uvrštena je u biciklističku rutu Atlantik – Crno more kao punkt D210. Na DVD je dostupan TV film „Viminacium lumen meum“ (engleski, srpski jezik), kao i CD Viminacijum (na nemačkom, engleskom i srpskom jeziku).


Domus Scientiarum Viminacium – Aerial view 1 from Viminacium on Vimeo.


 

 places-logo


Stručni i naučni skupovi

Međunarodni simpozijum o antičkoj keramici „Rei Cretariae Romanae Favtores“ sa učesnicima iz celog sveta održan je 2010. godine. U leto 2011. godine održan je IX regionalni samit UNESKO-a pod nazivom „Savremena umetnost i pomirenje“ kome su prisustvovali brojni predsednici i ministri zemalja jugoistočne Evrope. Krajem 2012. godine održan je međunarodni simpozijum o kulturnom nasleđu “Archaeological Heritage – its Role in Education, Presentation and Popularization of Science”. U okviru međunarodnog projekta OpenArch čiji je učesnik i projekat Viminacijum, napravljen je niz eksperimenata od kojih su najznačajniji sađenje vinove loze na način kako je to rađeno u rimsko doba i ispitivanje načina na koji su spaljivani pokojnici u grobovima tipa Mala Kopašnica – Sase. U okviru međunarodnog projekta T-PAS održana je međunarodna konferencija posvećena turističkoj prezentaciji i promociji arheoloških parkova. Tokom 2013. godine povodom međunarodnog projekta Danube Limes Brand organizovana su dva skupa na kojima su se okupili najeminentniji stručnjaci iz oblasti arheologije rimskog limesa. Cilj ovog projekta je stavljanje dunavske granice – limesa na svetsku listu kulturne baštine (UNESCO World Heritage List).

Svečanosti i koncerti

U okviru svetske manifestacije „Save the Earth“, održan je koncert grupe „Van Gogh“ i „Revised EKV|“. Koncertu je prethodio rimski festival u toku koga su posetioci zajedno sa arheološkom ekipom bili obučeni u rimske odore (07.07.2007. godine). Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture organizovan je koncert svetske operske dive Eme Šaplen (Emma Shapplin) sa velikim brojem VIP zvanica obučenih u rimske odore (2008. godine). Koncert je održan u viminacijumskom mauzoleju. Tokom 2009. održani su festival vina, ribe i tamburaša pod nazivom „Iskre u čaši“ i koncert Studija Alektik koji je prvi put direktno prenošen preko Interneta. Juna 2013. u Domusu je održan koncert Maje Le Ru sa kamernim orkestrom Simfonijeta u glavnom peristilu.

Tematske i stručne izložbe održane na Viminacijumu

Maja 2013. povodom proslave 1700. godina od Milanskog edikta, predsednik republike Tomislav Nikolić, otvorio je izložbu u prostorijama Domusa. U okviru iste proslave svečano je otvoren i rekonstruisani amfiteatar u kome je potom izvedena opera Aida. Operu su izveli orkestar, pevači i umetnici Narodnog pozorišta iz Beograda sa eminentim gostima.
Putujuća izložba fotografija – rezultati projekta T-PAS – Akvileja, Emona, Viminacijum otvorena je jula 2013.

Međunarodne izložbe održane u inostranstvu

Tokom 2013. i 2014. godine izložba „Itinerarium Romanum Serbiae i Viminacium“ predstavljena je u Londonu i Budimpešti. Posebnim naporima Arheološkog instituta, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Srpske pravoslavne crkve organizovana je američka turneja prilikom koje je izložba prikazana u Vašingtonu, Njujorku, Čikagu, Bostonu, San Francisku i Los Anđelesu.