141820810_164385072148281_4615604178252670195_n

fond logo srbai logoims logotfns logo

Dizajn maltera za konzervaciju – Rimska granica na Dunavu 2000 godina kasnije (MoDeCo2000)

Arheološki institut je vodeća institucija u projektu Dizajn maltera za konzervaciju – Rimska granica na Dunavu 2000 godina kasnije (MoDeCo2000) finansiranom kroz program PROMIS (2020-2020; broj projekta 6067004) od strane Fonda za nauku Republike Srbije. Projektni partneri su Tehnološki fakultet Novi Sad Univerziteta u Novom Sadu i Institut za ispitivanje materijala (Institut IMS).

Predloženi projekat unapređuje naučna saznanja o građevinskim materijalima i tehnologijama kroz istoriju u cilju održive zaštite predela iz rimskog perioda na teritoriji Srbije. Donosi sveobuhvatnu bazu podataka iz oblasti arheologije, arhitekture, konzervacije, tehnologije, geologije i hemije, o sirovinama i tehnologijama proizvodnje maltera; projektuje, ispituje i primenjuje nove maltere za konzervaciju građevina zasnovane na upotrebi lokalnih materijala i tradicionalnih tehnologija; donosi preporuke za konzervaciju i upravljanje rimskim kulturnim nasleđem u Srbiji, kao i za savremeno građevinarstvo, promovišući održivu upotrebu prirodnih resursa i unapređujući život lokalnih zajednica.

Zadaci istraživanja su u bliskoj vezi sa studijom slučaja „Granice Rimskog carstva – Dunavski limes u Srbiji“, podržavajući njegov upis na Uneskovu Listu svetskog nasleđa. Spojiće tehnička i humanistička znanja i veštine iz oblasti proučavanja, zaštite i upotrebe kulturnog nasleđa uz snažnu sinergiju članova tima obrazovanih u različitim istraživačkim oblastima, zaposlenih u vodećim naučnim institucijama Srbije, čuvajući osnovnu poruku projekta.

Naučni koncept projekta je zasnovan na vladajućoj ideji savremene konzervacije kao nauke koja zahteva holistički multidisciplinarni pristup, donoseći naučna znanja, podatke za konzervatorsku praksu, ali i nova rešenja za građevinsku industriju zasnovana na prošlosti uz očuvanje prirodnih resursa. Projekat će ponuditi neophodnu naučnu bazu za konzervatorske radove uopšte, kao novina u Srbiji i razvojni koncept u Evropi, ali i preporuke za konzervatorsku praksu i nominacioni dosije za pomenutu studiju slučaja. Izuzetno će doprineti uspostavljanju konzervacije kao prepoznate naučne oblasti u Srbiji, povezujući mlade istraživače iz različitih disciplina, kao način uvođenja dugoročnog partnerstva između nauke i prakse.

 

#modeco2000 @modeco2000

#promis #fondzanauku @FondZaNauku

 

www.our-modeco2000.com

https://www.facebook.com/modeco2000

https://www.instagram.com/modeco2000/

https://rs.linkedin.com/company/modeco2000

https://www.researchgate.net/project/Mortar-Design-for-Conservation-Danube-Roman-Frontier-2000-Years-After-MoDeCo2000