Međunarodni dan reke Dunav 29.06.2021.

viber_image_2021-06-28_14-28-36

Посебно се захваљујемо колегама из ЈВП “Србијаводе” на уложеном труду и промоцији Дунава и номинације римског лимеса на УНЕСКОВУ листу свестке културне баштине.

🔹Oбележен Међународни дан реке Дунав🔹

Поводом обележавања Међународног дана реке Дунав ЈВП „Србијаводе“ је организовало догађај под називом „Откриј Дунав-Римским путевима“ који се одржао у Археолошком парку „Виминацијум“.

Међународни дан реке Дунав обележава се сваког 29. јуна и прославља се у свих четрнаест земаља потписница Међународне конвенције о заштити Дунава, у циљу указивања на значај ове реке и подизање свести, како домаће тако и међународне јавности.

Ове године, желећи да укажемо на значај реке Дунав, како са еколошког, стратешког и туристичког аспекта, указано је на још један значајан сегмент, а то је археолошки и историјски.

Почасни учесници догађаја били су министарка трговине, туризма и телекомуникација г-ђа Татјана Матић, представници ресорног министарства и министарства заштите животне средине, као и други истакнути стручњаци и археолози који су указали на стратешки и историјски значај и потенцијал ове реке.

На реци Дунав налазе се многобројни градови, тврђаве, мостови и друга ремек дела архитектуре свог времена, међу којима је и Виминацијум, који је један од најзначајнијих културних и туристичких знаменитости Србије.

Премијерно су представљенe новооткривени локалитети на реци Дунав, односно таблe са римским натписима, од којих је једна Тиберијева табла, са најстаријим царским натписом на територији Србије, који је чак 70 година старији од чувене Трајанове табле и историјски значајнији, јер говори о првим пробојима римске војске у Ђердап.

Учесници су истакли неопходност рационалне и одрживе употребе овог драгоценог ресурса, јер сливу Дунава припада највећи део Републике Србије. Све је више доказа који указују да је здрава животна средина основа људског благостања и да наша будућност зависи од способности да управљамо природним ресурсима које имамо, а посебно водним ресурсима. Учесници су се такође сложили да ће се само са међуресорном одрживом комуникацијом и тимским радом свих институција сачувати овај драгоцени ресурс. Инвестиције у сектор вода нису трошак, већ прилика за улагање у будућност.

ЈВП Србијаводе ВЕСТИ

ЈВП Србијаводе ИНСТАГРАМ

Фотографије су уступљене од ЈВП “Србијаводе”.