Naučni kamp Viminacijum

NAUČNI KAMP 2015

Inter01

Naučni centar ”Viminacijum” se nalazi u blizini Kostolca, na 95km od Beograda. Poznat je po izuzetnoj kulturno-istorijskoj vrednosti, kao lokalitet od međunarodnog značaja pod zaštitom UNESKO-a. U njegovom sklopu su naučno-istraživački centar, arheološki lokalitet rimskog grada i legijskog logora iz prvog veka naše ere i paleontološki park. U njemu se nalaze autentični objekti antičkih bazilika i nekropola, rimski amfiteatar, akvadukt u dužini od blizu 10km i brojne druge građevine iz antičkog perioda. Naučni centar ”Viminacijum” je međunarodno poznat i po nedavno pronađenim izuzetno retkim ostacima mamuta iz prastorijskog perioda. Prostor na kome se kamp odvija predstavlja otvorenu knjigu geologije, arheologije, kulture, umetnosti i istorije ovih prostora.

Naučni kamp ”Viminacijum” se organizuje za decu uzrasta od 7 do 12 godina, u šest trodnevnih termina (subota-ponedeljak). U svakom od termina u kampu će boraviti po dvadesetoro dece. Polazak je subotom u 8.00 časova, povratak ponedeljkom u ranim večernjim satima.

Termini kampa su:

20. do 22. jun
27. do 29. jun
4. do 6. jul
11. do 13. jul
22. do 24. avgust i
29. do 31. avgust.

Program Naučnog kampa približiće deci različite naučne oblasti (arheologiju, hemiju, biologiju, paleontologiju, fiziku, astronomiju, robotiku, matematiku, forenziku itd.), sa ciljem da podstakne njihovu radoznalost, kreativnost i kritičko mišljenje. U pogledu sadržaja, interaktivnog načina rada i kadrova, kamp je organizovan po pravilima letnjih škola na evropskom nivou. Svi predavači imaju više od 10 godina iskustva u radu sa decom.

Kroz raznovrsne sadržaje i metode (interaktivne naučne radionice i eksperimente, iskopavanje na arheološkim lokalitetima, orijentaciju u prirodi, posetu površinskom rudarskom kopu ”Drmno”, susret sa našim renominarim našim istraživačima među kojima su i dobitnici najvećih evropskih naučnih projekata), deca će imati priliku da: izoluju svoj DNK-a, pomoću senke dođu do „zakopanog blaga“, nauče kako da, uz samonikle jestive biljke, ne ostanu gladni u prirodi, uz pomoć jajeta provere zakone fizike, upotrebe svoja znanja iz biologije za otkrivanje kradljivaca, u rimskom amfiteatru odgonetnu koje životinje su (osim kamile i lava) tu bile u antičko doba,  utvrde šta je zajedničko za ekser, crveno krvno zrnce i mobilni telefon, saznaju kako su čuveni naučnici došli do svojih otkrića, pronađu šta se krije iza optičkih iluzija, uz proslavljene robotičare sa ETF-a, programiraju robota, digitalizuju predmete koji ih okružuju,  upoznaju se sa kupalištima, zabavama i hranom iz rimskog doba, sretnu se sa mamuticom Vikom i njenim paleolitskim društvom,  orjentišu se uz pomoć zvezda…

Smeštaj

Smeštaj dece i gostiju kampa je u novoizgrađenom kompleksu Domvs Scientarivm Viminacivm, u okviru samog kompleksa Arheološkog parka.

Troškovi učešća

Troškovi učešća u Naučnom kampu ”Viminacijum” po detetu iznose 8.000 dinara i uključuju troškove puta (Beograd-Viminacijum-Beograd), ishrane, smeštaja, naučnih radionica i pratećih aktivnosti, ulaznica za sve lokalite i materijala za naučne eksperimente.

Kontakt

E-mail: kamp@cni.rs

https://www.facebook.com/pages/Science-Camp-Viminacium/464450170385787?fref=ts