Predsednik Nikolić otvorio Mamut park u Viminacijumu

Izvor Tanjug

nikolic_tanjug01

Foto N. Jovanović, Tanjug

 

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je danas Mamut park u okviru Arheološkog nalazišta Viminacijum u Kostolcu i rekao da ovaj park predstavlja neobičan i savremen način na koji će mladi učiti istoriju daleke prošlosti.

“Liči na bajku, ali oživljava stvarnost koju je naša planeta živela sto i više hiljada godina pre nego što smo se rodili”, istakao je predsednik.

On je poručio mladima da iskoriste ovu neobičnu učionicu – igraonicu u kojoj će, “kako to savremena pedagogija zapoveda, biti učesnici i kreativci u procesu sticanja znanja”.

Ambasador SAD Majkl Kirbi pozdravio je otvaranje Mamut parka i rekao je da je Viminacijum postao izuzetna lokacija koja će privlačiti turiste. On je dodao da je uz pomoć ambasadorovog Fonda za zaštitu kulturnog nasleđa izdvojeno oko 400.000 dolara za Viminacijum.

Uz predsednika, njegovu suprugu Dragicu i Kirbija otvaranju parka prisustvovali su i članovi diplomatskog kora.

Ovom prilikom proslavljen je i milioniti rođendan mamutice Vike kojoj je napravljena i ogromna torta, pa su tim povodom deca školskog i predškolskog uzrasta priredili bogati muzički i pozorišni program.

Posle milion godina provedenih u krateru površinskog kopa Drmno, javnosti i posetiocima Viminacijuma predstavljeni su mamutica Vika i njeni mlađi rođaci, najstariji stanovnici evropskog kontinenta čije su kosti sačuvane.

Viminacijumski mamuti su izloženi u sloju peska u kojem su pronađeni, a posetioci hodaju po istoj lesnoj prašini kojom su hodali i mamuti. Reljef praistorije dočaravaju mali bregovi, klisure i komplementarni materijali, sloj paprati i drvo.

Najveća atrakcija je drveni mamut poput trojanskog konja, napravljen od sibirskog ariša u koji deca mogu da ulaze.

Mali istraživači imaju priliku da se oprobaju i kao arheolozi u radionicama na brežuljku prekrivenog travom..